Google+ Followers

Thursday, February 10, 2011

Ais Kering !!

Haah ! Sape penah tgk ais? Haha! Soalan ape la yg aku tny ni(sengal). mstila semua org penah tgk ais kan kecuali bayi baru lahir la..huhu..mmg aku akui bahawa semua orang telah melihat ais tersebut(ayat skema la plak)..tapi sape yg penah tahu dan tgk ais kering?name inggeris nye DRY ICE..huhu.maybe ramai yg xpenah tgk tp penah DENGAR!..haha! arini nak bg sikit INFO kat korg2 yg xtahu & xpenah nengok dry ice ni..nak tau lebih lanjut psal dry ice ni senang je..search la wikipedia..hahaha! INFO yg nak disampaikan bknla mengenai biodata dry ice ni tapi bagaimana nak dptkan nye..huhu..bunyi cam best x?





Untuk pengetahuan korg, dry ice boleh didapati di kilang gas yg wat gas2 seperti oksigen dan sebagai nye(bukan kilang gas wat gas tuk masak tu tau). Tempat yg famous,popular dan yg aku selalu pergi beli adalah di...di mana ek?...ooOO.. MOX company...tempat nye senang je nak cari..kat Jalan 222 Petaling Jaya..lau federal highway je senang nak pegi sne(sesapa yg mnggunakan kenderaan awam tu, hentikanla hajat nak beli dry ice yg agak mahal dari ais biase sebabnye agak susah gak nak bwk nti kalo dah beli)..bukan leh pgang ngn tangan kosong je woo..







Dry Ice di MOX ni ade 2 jenis..satu jenis - blok(empat segi besar)=11 kg, satu lagi jenis - slad(sesuai sesapa yg nk beli hanya untuk 1kg je)..ok harganye plak RM5.50(harga terkini) 1kg for both types of dry ice..so sesapa yg nak beli 1 blok tu, darab la RM5.50 tu ngn 11kg..
Tempat..Harga..Jenis..Saiz..tu korg semua da tahu..So,mcmane plak nak beli?nak byr katne? Nak bayar camne? Bayar pakai duit la..HAHA!..OK, smpi je kat sne trus g kat pondok pak guard MOX,jgn ngada2 nk g cari parking la pe la..buang mase je tu semua..time is gold..Haha! next, bgtau kat pak guard(wat mase ni xnmpk lak mak guard kat situ)haha!.. ‘Bang,Nak BeLi Dry Ice’ and terus dye isi borang and minx no plat kete or moto korg..lepas tu korg masuk terus g kat SALES CENTRE dye(jln kaki tau,jgn malas)..jalan masuk MOX pastu korg akn nmpk ‘100% SHED’ kat dinding kilang tu(pandang kanan) ha nampak x?..pastu terus jln ke arah kilang tu(maknenye pegi ke arah kanan la)..pastu nampk la sales centre dye..
Dah masuk lam tu..ade reception 2-3 org cmtu,trus bg borg yg pak guard tulis td kat dye n ckp nak bape kg dry ice..dye akn printkan receipt n sign kat depan dye..





Sesapa yg xpenah beli dry ice tu,gtau dye..supaya dye tolong amikkan(jgn nk tunjuk HERO lak nak amik sendri)haha!..last step is the IMPORTANT step, g kat pak guard balik n serahkan kan semua borg2 n receipt yg korg dpt tu..biar dye cop ‘SECURITY’..tu menandakan korg dah sah amik dr MOX(maknenye bukan mencuri la)..
Sekian INFO dari aku..

12 comments:

  1. tahan berapa lama ais kering ni? seminggu? 2 minggu? dia cair ke?

    ReplyDelete
  2. em kalo ikut pengalaman sy,ais kering ni leh tahan lam 7-8 jam je..dye xcair cm ais biase tapi dye akn hilang menjadi gas yg kita xleh nmpk...
    gas karbon dioksida...

    ReplyDelete
  3. ice kering ni boleh simpan dalalm suhu bilik x?

    ReplyDelete
  4. xboleh..sebab ais kering ni akn merosakkan thermostat..so jgn simpan lm peti sejuk ke pe k..

    ReplyDelete
  5. Klu nak guna effect asap tu boleh tahan bape lama? Klu nak buat efek asap tu kene guna bnyk mana ek??

    ReplyDelete
  6. Boleh bwk naik kapal terbang x?

    ReplyDelete
  7. saya xjual mende ni..tp boleh dptkan dari Linde Sdn Bhd..

    Linde Malaysia Sdn Bhd (100783-W) (formerly MOX-Linde Gases Sdn Bhd)

    Head Office
    No. 13 Jalan 222, 46100 Petaling Jaya
    Selangor, Malaysia

    Customer Service Centre
    Phone 1-800-883-888
    Fax 1-800-888-801

    ReplyDelete
  8. WOW ! bahaye la dry ice ni .. kalo letak kt dala kereta pastu korang tutop tingkap uh ... confirm mati lemas .. so , hati2 la erk .

    ReplyDelete
  9. ad x jual dry ice dkat area utara ni ??

    ReplyDelete